Anthe – Rea 2016 polskie czerwone wina

 Zweigelt


 

Zweigelt posadzony został  w  Winnicy Las Stocki w 2010r. Odmiana powstała w  Klosterneuburgu w 1922 roku poprzez skrzyżowanie szczepów Sankt Laurent i Blaufränkisch przez winiarza austriackiego, doktora Fritza Zweigelta. Odmiana pierwotnie nazwana przez hodowcę Rotburger, nazwę Zweigelt wprowadzono w 1975. Zweigelt jest idealnym szczepem do produkcji lżejszych win czerwonych o orzeźwiającym owocowym posmaku z nutą wiśni, nadających się do spożycia jako wina młode, chociaż nadaje się również  do produkcji wina bardziej tanicznego, o wyraźnym posmaku wiśniowym z nutami wanilii, dobrze reagującego na przechowywanie w dębowych beczkach i długo dojrzewającego.
Nazwa wina: Anthe
Podczas tegorocznej edycji Święta Wina w Janowcu wino Anthe otrzymało pochwały.
Docenił je m.in. dziennikarz i degustator win Maciej Nowicki na portalu Winicjatywa:
„ Wielkie brawa także dla Winnicy Las Stocki – ich Anthe 2016 nie tylko świetnie
rokuje na przyszłość, ale i pokazuje, że zapomniana ostatnio przez polskich
winiarzy odmiana Zweigelt, potrafi dać w naszych warunkach naprawdę imponujące efekty „

 



Opis wina Anthe


 

Aromaty wina

wyczuwalne aromaty wiśni z lekką nutą dębu

 

Pasuje do:

potrawy mięsne

 

Temperatura podania:

 

18 stopni Celsjusza

Zawartość alkoholu

11%

 

Kwasowość

5,5g/L

 

Data zbioru winorośli

11.10.2016

 

Zawartość siarczynów

30mg/1L

Wino z odmiany niemieckiej Regent w Winnicy Las Stocki koło Kazimierza Dolnego

Regent


Regent  został posadzony w  Winnicy Las Stocki 2010r.  Regent  pochodzi z dwóch odmian winorośli:  Diana i Chamburcin. W Niemczech odmiana ta została zarejestrowana 15 października 1996.  Nazwa została nadana na cześć diamentu o tej nazwie. Winogrona średniej wielkości, jagody są kuliste, małe, granatowoczarne. Miąższ jest bezbarwny. Wino cechuje się lekkim owocowym aromatem.  Ma ciemną barwę z lekkim odcieniem fioletu, małą ilość tanin, przez co jest dość łagodne i zrównoważone. W 2015 roku na Święcie Wina w Janowcu zaprezentowaliśmy je pod nazwą “Rea”. W 2017 r mieliśmy okazję pić wino z tej odmiany w winnicy Fritza Maya w Osthofen Niemcy. Okazało się wyśmienite!



 

Opis wina Rea


 

Aromaty wina:

Jeżyn i słodkich owoców

 

Pasuje do:

mięs , drobiu

 

Temperatura podania:

18 stopni Celsjusza

 

Zawartość alkoholu:

13%

 

Kwasowość:

3,5g/1L

 

Data zbioru:

 

 

Zawartość siarczynów:

35mg/1L