Seyval Blanc
Odmiana ta została posadzona w naszej winnicy w 2008r – jako jedna z pierwszych.
Silnie rośnie, wyhodowana w Saint-Vallier we Francji w 1919 roku, ze skrzyżowania odmian winorośli Seibel 5656 i Seibel 4986, znana też jako Rayon d’or. Grona są średniej wielkości, zielono-żółte lub żółte ze złocistobrunatnym rumieńcem.
Owocuje dość późno, bo w pierwszej połowie października. Krótka maceracja i fermentacja w niskiej temperaturze
utrwaliła harmonijny smak i świeże owocowe aromaty: kiwi i cytrusów.
Lekkie wino na lato. Pasuje do serów, humusów, dań z drobiu i owoców morza.
Wymaga temperatury podania 8–13°C
Zawartość alkoholu 11%
Kwasowość 6,9g/l
Opis wina Dione
Aromaty wina
kiwi cytrusów
Pasuje do:
ryby, owoce morza
Temperatura podania:
13-15 stopni Celsjusza
Zawartość alkoholu
11%
Kwasowość
6,9g/L
Data zbioru winorośli
10.11.2018
Zawartość siarczynów
76mg/1L