
Regent
Regent został posadzony w Winnicy Las Stocki 2010r. Regent pochodzi z dwóch odmian winorośli: Diana i Chamburcin. W Niemczech odmiana ta została zarejestrowana 15 października 1996. Nazwa została nadana na cześć diamentu o tej nazwie. Winogrona średniej wielkości, jagody są kuliste, małe, granatowoczarne. Miąższ jest bezbarwny. Wino cechuje się lekkim owocowym aromatem. Ma ciemną barwę z lekkim odcieniem fioletu, małą ilość tanin, przez co jest dość łagodne i zrównoważone. W 2015 roku na Święcie Wina w Janowcu zaprezentowaliśmy je pod nazwą “Rea”. W 2017 r mieliśmy okazję pić wino z tej odmiany w winnicy Fritza Maya w miejscowości Osthofen – Niemcy. Okazało się wyśmienite!
Opis wina Rea
Aromaty wina:
Jeżyn i słodkich owoców
Pasuje do:
mięs , drobiu
Temperatura podania:
18 stopni Celsjusza
Zawartość alkoholu:
13%
Kwasowość:
3,5g/1L
Data zbioru:
Zawartość siarczynów:
35mg/1L